Da biste izbjegli prskanje, postavite mikser do polovine posude i pritisnite tipku za uključivanje. Na kraju upotrebe, uvijek prvo isključite aparat prije nego što ga izvadite iz posude.
Ne koristite mikser u posudama koje su stavljene na grejnu površinu ili da biste sjeckali orašaste plodove (bademe, lješnjake itd.), sirovo meso* ili kockice leda* i ne unosite ga u praznu posudu. * za modele sa dodacima „click and mix“, moguće je koristiti aparat na ovaj način (pogledajte uputstvo za upotrebu miksera).
Nakon što ste izvršili postupke za pokretanje aparata navedene u uputstvu za upotrebu, provjerite da li utičnica radi tako što ćete povezati neki drugi aparat. Ako još uvijek ne radi, nemojte rastavljati ili popravljati aparat samostalno i odnesite ga u ovlašteni servis.
Vrlo je važno da koristite posebne dodatke za majonezu, koji se dobiju uz vaš aparat (blender za majonezu + posuda) i da se pridržavate količina sastojaka, naročito senfa. Ako ne koristite senf, trebate je nadoknaditi jajima (npr. 2 jaja umjesto 1, kao što je uobičajeno). Šta se tiče količine ulja, ona mora biti između minimalne i maksimalne. Dodajte ulje vrlo polako i neprekidno miješajte. Svi sastojci moraju biti na sobnoj temperaturi tako da se majoneza ne ukiseli.