Školjke u bijelom sosu

Školjke u bijelom sosu

  • 2

    Broj osoba

  • Pristupačno

    Cijena

  • Jednostavno

    Težina pripreme

  • Vrijeme pripreme

  • Vrijeme pripreme

Sastojci

  • 500 g školjki
  • 1 luk
  • 10 dl vrhnja
  • 10 dl sirćeta
  • 1 limun
  • puter
  • 2 kašike nasjeckanog peršina
  • Biber
  • Sol

Priprema

Namočite školjke u velikoj količini vode na 2 sata. Zamijenite vodu 2 ili 3 puta.

Isperite i ocijedite školjke. Kuhajte ih na jakoj vatri u Tefal dubokoj tavi dok se ne otvore. Ostavite ih u cjedilu, ali zadržite vodu u kojoj su se kuhale školjke.

U svojoj Tefal dubokoj tavi, nakon što Thermo-Signal postane crven, otopite komad putera i propržite nasjeckani luk. Deglazirajte vinskim irćetom dok gotovo potpuno ne ispari.

Deglaziranje predstavlja sipanje malo vode ili druge tečnosti na dno još vruće tave gdje ste upravo kuhali namirnice. To je način da preostale sokove namirnica pretvorite u ukusni umak.

Dodajte procijeđeni sok od kuhanja iz školjki. Nakon što proključa, ugasite vatru i dodajte vrhnje. Nakon što se zgusne poslije nekoliko minuta, procijedite.

Sipajte ga drugi put u duboku tavu, dodajte malo soli, bibera i kašiku nasjeckanog peršuna. Ostavite da se krčka na laganoj vatri. Servirajte školjke na tanjir. Prelijte ih sosom i dobro promiješajte. Pospite malo nasjeckanog peršuna.

Uživajte u ukusnom obroku!