Grdobina karamelizirana u vaniliji sa wasabi pireom od graška

Grdobina karamelizirana u vaniliji sa wasabi pireom od graška

Glavno jelo

  • 4

    Broj osoba

  • Skupo

    Cijena

  • Teško

    Težina pripreme

  • Vrijeme pripreme

  • Vrijeme pripreme

Sastojci

  • 8 komada grdobine 80/100g svaki komad
  • 2 kašike ulja
  • 25g slanog putera
  • 7 cl bijelog vina
  • 1 šoljica burbona od vanilije
  • 20 cl tečnog vrhnja sa 35% masnoće
  • 200g svježih mahuna
  • 400g smrznutog graška
  • 20 cl gustog svježeg vrhnja
  • 20g wasabi paste
  • Sol i biber

Priprema

Skuhajte smrznuti grašak u velikoj količini ključale vode. Ocjedite. Brzo ih rashladite u ledenoj vodi, kako bi zadržali svoju divnu zelenu boju. Pomješajte sa wasabi pastom, soli i vrhnjem. Sve stavite u cjediljku i propasirajte kako biste dobili savršen pire glatke teksture.

Uklonite grašak iz mahuna. Skuhajte ga poput smrznutog graška. Ohladite grašak i ostavite sa strane.

Ispržite komade grdobine u tavi na malo ulja. Neposredno prije završetka pečenja dodajte puter i sjemenke vanilije. Nastavite da pržite dok sa obje strane ne poprimi zlatnožutu boju. Prebacite komade grdobine u vatrostalnu posudu u stavite u pećnicu na 70°c sve dok sos ne bude gotov.

Deglazirajte pomoću bijelog vina, kako biste objedinili sve sokove nastale prilikom pečenja. Reducirajte sos pa dodajte vrhnje. Nakon ponovnog reduciranja sosa dodajte sol i biber. Istovremeno zagrijte pire od graška.

Podijelite pire na tanjire. Pospire čitav grašak po vrhu pirea. Stavite komade grdobine na tanjir i prelijte sve sosom.