Jakobove kapice flambirane s konjakom

Jakobove kapice flambirane s konjakom

  • 4

    Broj osoba

  • Pristupačno

    Cijena

  • Jednostavno

    Težina pripreme

  • Vrijeme pripreme

  • Vrijeme pripreme

Sastojci

  • 15 kapica sa školjkama ili bez njih
  • 15 g putera
  • 3 kašike nasjeckanog luka
  • 1/2 kašike nasjeckanog bijelog luka
  • 1 kašika nasjeckanog peršuna
  • 10 dl konjaka
  • 20 dl suhog bijelog vina
  • 20 dl vrhnja
  • Biber
  • Sol

Priprema

Zagrijte svoju Tefal tavu dok Termo-Signal ne postane crven. To znači da je vaša tava na pravoj temperaturi za početak kuhanja. Otopite puter i propržite luk, pa dodajte i kapice.

Pirjajte kapice, ali ih ostavite prozirne u sredini. Zatim ih izvadite iz tave i ostavite sa strane. Dodajte bijeli luk i peršun u tavu i propržite kako bi porumenili tokom nekoliko sekundi.

Ponovo zagrijte tavu i ulijte konjak. Zatim flambirajte dok se plamen ne ugasi.

Da biste uspjeli flambirati svoje jelo, u vruću tavu nalijte čašu alkohola po vašem izboru na namirnice. Zapalite šibicu i prinesite je ivici tave. Vodite računa da flambiranje ne izvodite ispod aktivne nape.

Kad se plamen ugasi, dodajte kapice. Nemojte flambirati jakobove kapice jer bi to pogoršalo okus. Zatim dodajte bijelo vino i ostavite da se zgusne i tečnost smanji za pola. Dodajte vrhnje i ostavite ga duže dok se sos ne zgusne.

Uživajte dok su namirnice vruće, uz pastu ili povrće.