Kineski slasni zamotuljci

Kineski slasni zamotuljci

Grickalice

  • 1

    Broj osoba

  • Jeftino

    Cijena

  • Jednostavno

    Težina pripreme

  • Vrijeme pripreme

  • Vrijeme pripreme

Sastojci

  • tijesto:
  • 500 g glatkog brašna
  • 300 ml mlake vode
  • nadjev:
  • 300 g svježeg kupusa
  • 250 g mljevenog mesa
  • ½ kašičice svježeg đumbira
  • 1 kašika soja sosa
  • prstohvat soli
  • 1 kašika vlasca
  • 1 žumance

Priprema

Zamotuljci od tijesta, odnosno dumpling, je jelo karakteristično za Aziju i Indiju, ali ga pronalazimo i u mnogim drugim kuhinjama širom svijeta. Ipak, verzija koju nam je pripremio Žarko najviše je slična onima koje se prave u Kini.

Dakle, pomiješajte brašno i vodu i umijesite tvrđe tijesto. Od tijesta napravite manje kuglice (veličine šake) i ostavite ga na toplom oko 10 minuta.

Za to vrijeme možete pripremiti nadjev. Manju glavicu kupusa isijecite na što tanje trakice. Možete koristiti i kineski kupus koji mnogo lakši za narezati. U kupus dodajte mljeveno meso i začine i sve dobro izmiješajte.

Jednu kuglicu tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj površini. Potrudite se da tijesto razvaljate što tanje. Zatim, kalupom ili zdjelicom (kao što je to uradio i Žarko) iskružite tijesto. U sredinu tijesta stavljajte nadjev, pa žumancem premažite krajeve. Zatim, krajeve tijesta lagano spojite i na kraju malo uvrnite kako biste dobili zamotuljak.

Ne morate čekati da napravite sve zamotuljke pa ih kuhati, već možete kako koji smotuljak napravite tako ga lagano ubacite u ključalu vodu. Potrebno im je oko 20 minuta da budu gotovi. Kuhane zamotuljke možete prije serviranja posuti crvenom paprikom, a odlično idu kada ih umačete u soja sos.