Losos sa kremastim sosom

Losos sa kremastim sosom

Glavno jelo

  • 4

    Broj osoba

  • Skupo

    Cijena

  • Jednostavno

    Težina pripreme

  • Vrijeme pripreme

  • Vrijeme pripreme

Sastojci

  • 3/4 šolje (175 ml) nasjeckanog svježeg kopra
  • 1/4 šolje (50 ml) nasjeckanog mladog luka
  • 2 supene kašike (30 ml) limunovog soka
  • 2 kafene kašike (10 ml) sitno naribane limunove korice
  • 1 češanj bijelog luka, mljevenog
  • 3/4 kafene kašike (4 ml) soli i bibera, od svakog po jedna, podijeljena
  • 1/4 šolje (50 ml) maslinovog ulja
  • 1/2 šolje (125 ml) kiselog vrhnja sa smanjenim postotkom masti
  • 4 fileta lososa, svaki oko 125 g

Priprema

Stavite kopar, mladi luk, limunov sok, koricu limuna, bijeli luk i 1/2 kafene kašike (2 ml) soli i bibera (od svakog po jednu) u multipraktik. Miksajte dok ne bude sitno nasjeckano. Dok aparat još radi polako dodajte ulje dok se sve ne sjedini. Smjesu podijelite napola. Pomiješajte jedan dio sa kiselim vrhnjem pa ga stavite sa strane. Začinite losos sa ostatkom soli i bibera. Premažite ostatak smjese sa koprom preko lososa.

Odaberite program "Fish/Seafood" (riba/morski plodovi) pa pritisnite "OK". Lagano namastite grijaće ploče uljem u spreju. Nakon što ljubičasto indikacijsko svjetlo prestane bljeskati, stavite losos na roštilj i zatvorite poklopac.

Pecite dok indikacijsko svjetlo ne poprimi žutu boju. Servirajte losos sa smjesom uz kiselo vrhnje kao prilog.

Savjeti: Vađenjem lososa tokom žute faze pečenja dobit ćete filet lososa restoranskog kvaliteta sa sočnom sredinom lagano koraljne boje. Za elegantnu večeru losos servirajte sa mladim krompirom na pari i kratko blanširanim lisnatim povrćem poput blitve ili špinata.

Tefal proizvodi koji su neophodni za pripremu recepta