Pržena gušćija jetrena pašteta sa pečenim smokvama i lješnjacima

Pržena gušćija jetrena pašteta sa pečenim smokvama i lješnjacima

Predjelo

  • 4

    Broj osoba

  • Skupo

    Cijena

  • Srednje

    Težina pripreme

  • Vrijeme pripreme

  • Vrijeme pripreme

Sastojci

  • 1 komad svježe pripremljene gušćije jetrene paštete
  • 6 svježih smokava
  • 25 g blanširanih lješnjaka
  • Malo brašna
  • 2 kašike smeđeg šećera
  • 1 kriškica putera
  • 1 kašika ulja
  • Malo soli i svježe mljevenog bibera

Priprema

Izrežite 4 komada gušćije jetrene paštete na kriške od 2 cm. Dodajte biber i pospite brašnom s obje strane. Držite u frižideru.

Izrežite smokve na polovine. Nasjeckajte lješnjake na veće komade i malo ih propržite u tavi, mješajući s vremena na vrijeme. Ostavite da se ohladi.

Zagrijte ulje na tavi. Propržite smokve na srednjoj temperaturi sa prerezanom stranom direktno na tavi. Dodajte šećer, puter i lješnjake. Karamelizirajte smokve i stavite ih na toplo mjesto poput pećnice, a tavu dobro očistite.

Zagrijte tavu na srednjoj temperaturi. Propržite komade gušćije paštete na tavi i pecite oko 1 minute ili dok ne porumene. Okrenite ih na drugu stranu i pecite jos 1 minutu. Stavite na upijajući papir.

Rasporedite smokve po tanjirima. Servirajte komade propržene gušćije jetrene paštete (bez soka koji ste dobili za vrijeme pečenja). Posolite.

Poslužite odmah uz odličan hljeb ili tostirani brioš.