Rižoto sa škampima

Rižoto sa škampima

Glavno jelo

  • 4

    Broj osoba

  • Skupo

    Cijena

  • Srednje

    Težina pripreme

  • Vrijeme pripreme

  • Vrijeme pripreme

Sastojci

  • 200g arborio ili carnaroli riže
  • 20 komada škampi (ili kraljevske kozice)
  • 50 g parmezana
  • 100 g Mascarpone (ili kremastog sira)
  • 10 cl suhog bijelog vina
  • 5 cl maslinovog ulja
  • 1 l temeljca od škampi (ili temeljca od povrća)
  • 75 g crvenog luka
  • Nekoliko stabljika korijandera
  • Sol i biber

Priprema

Ogulite i nasjeckajte crveni luk. Nasjeckajte nekoliko listića korijandera. Ogulite i očistite škampe.Narežite sve škampe na 3 dijela (osim 8 škampi koje će poslužiti kao dekoracija).

Zagrijete temeljac u loncu. U wok tavi zagrijte ulje i dodajte škampe (narezane i čitave), te ih propržite. Uklonite ih iz tave.

U istu tavu dodajte luk. Propržite ga malo i dodajte rižu. Dobro promješajte i pržite dok ne postanu kristalasti.

Dodajte bijelo vino. Reducirajte vino povremeno miješajući. Dodajite po kutljaču temeljca u rižu, miješajući konstantno. Kada je riža gotova, dodajte krem sir, korijander i komadiće škampi.

Promješajte. Narendajte parmezan po vrhu. Na vrh stavite čitave škampe. Pokrijte poklopcem i ostavite 3 minute da se ohladi prije serviranja.