Tiramisu sa musom od bijele čokolade

Tiramisu sa musom od bijele čokolade

Desert

  • 4

    Broj osoba

  • Pristupačno

    Cijena

  • Srednje

    Težina pripreme

  • Vrijeme pripreme

  • Vrijeme pripreme

  • 4Č00

    Vrijeme mirovanja

Sastojci

  • 8 piškota
  • Gorki kakao za ukras
  • 15 g Amaretta (ili rum)
  • 13 g šećera
  • 140 g bijele čokolade
  • 25 g šećera
  • 17 cl mlijeka
  • 14 cl ohlađenog tečnog vrhnja
  • 14 g kukuruzni škrob
  • 1 mahunica vanilije
  • 2 bjelanjka
  • 0.8 g agara u prahu (1 kašika.)

Priprema

Mus od bijele čokolade. Pomješajte šećer sa žumanjkom. Dodajte kukuruzni škrob u koji ste prethodno dodali agar i dobro izmješajte kako biste izbjegli grudvice. Dodajte mlijeko postepeno i ubacite i sjemenke vanilije (prepolovite mahunicu vanilije i dodajte samo njen sadržaj u mlijeko). Stavite smjesu u tavu za sos.

Kuhajte na srednjoj temperaturi, konstantno mješajući dok smjesa ne postane gusta. Smanjite temperaturu pa dodajte bijelu čokoladu. Nastavite zagrijavati i miješati dok se čokolada ne istopi. Prekrijte folijom (foliju stavite na samu površinu smjese kako biste spriječili stvaranje površinskog sloja). Ostavite da se ohladi (bez stavljanja u frižider).

Umutite tečno vrhnje. Kada je krem od bijele čokolagde skoro ohlađen, dodajte umućeni šlag u 2 dijela. Stavite smjesu u trokutastu foliju za glazuru. Ostavite da se u potpunosti ohladi u frižideru. Za pripremu sirupa, podgrijte kafu i šećer. Dodajte alkohol. Ostavite da se ohladi.

Potopite piškote u sirup i svaki stavite u porculanske posude. Prelijte piškote musom od bijele čokolade.

Prije serviranja, pospite sve gorkim kakao prahom.