Broj osoba
Cijena
Težina pripreme
Vrijeme pripreme
Vrijeme pripreme
Palačinke od naribanog krompira. Operite, ogulite i naribajte krompir. Nježno stisnite krompir u ruci kako biste uklonili višak tečnosti. Dodajte sol i biber, kao i muškatni orašćić.
Zagrijte ulje na tavi. Oblikujte palačinku od krompira i pržite na srednjoj temperaturi sve dok ne porumeni. Okrenite palačinku na drugu stranu. Nastavite da pržite dok i druga strana ne dobije zlatnožutu boju. Držite na toplom.
Bearnaise sos. Pročistite puter (istopite ga; nježno uklonite bijelu pjenu na vrhu; zatim prespite kristalno žutu tečnost istopljenog putera u drugu posudu, bez dodavanja bijelih grudvica na dnu - zadržite samo kristalnu tečnost istopljenog putera).
U tavu za sos dodajte crveni luk, sirće, vino i biber. Reducirajte tečnost dok skoro potpuno ne izlapi. Dodajte 10 cl vode i reducirajte ponovo. Ostavite da se ohladi. Dodajte žumanjke i jednu kašiku hladne vode.
Na veoma slaboj temperaturi, zagrijte smjesu neprestano mješajući sve dok smjesa ne postane gušća, lagana i pjenasta. Isključite izvor toplote.
Dodajite puter postepeno mješajući neprestano (kao prilikom pripreme majoneze). Dodajte sol i nasjeckano začinsko bilje.
Završni potez. Ispecite odreske na veoma malo zagrijanog ulja. Okrenite ih na drugu stranu. Kada postanu pečeni po vašem ukusu (slabo, srednje i veoma pečeni) dodajte kriškicu putera i pecite jos 1 minutu okrečući odreske kako biste ih u potpunosti prekrili puterom.
Servirajte odreske uz palačinke od krompira i pripremljeni sos.