Wagyu odrezak sa Béarnaise sosom i palačinkama od krompira

Wagyu odrezak sa Béarnaise sosom i palačinkama od krompira

Glavno jelo

  • 4

    Broj osoba

  • Skupo

    Cijena

  • Teško

    Težina pripreme

  • Vrijeme pripreme

  • Vrijeme pripreme

Sastojci

  • 4 Wagyu odresci
  • 600/650 g krompira, svježe mljevenog bibera, muškatnog orašćića, biljnog ulja
  • 4 svježa žumanjka
  • 250 g putera
  • 4 cl bijelog sirćeta
  • 4 cl bijelog vina
  • 40 g crvenog luka, oguljenog i narezanog
  • 1 kašika estragona, opranog i narezanog
  • 1 kašika trstike, oprane i narezane
  • Sol i biber

Priprema

Palačinke od naribanog krompira. Operite, ogulite i naribajte krompir. Nježno stisnite krompir u ruci kako biste uklonili višak tečnosti. Dodajte sol i biber, kao i muškatni orašćić.

Zagrijte ulje na tavi. Oblikujte palačinku od krompira i pržite na srednjoj temperaturi sve dok ne porumeni. Okrenite palačinku na drugu stranu. Nastavite da pržite dok i druga strana ne dobije zlatnožutu boju. Držite na toplom.

Bearnaise sos. Pročistite puter (istopite ga; nježno uklonite bijelu pjenu na vrhu; zatim prespite kristalno žutu tečnost istopljenog putera u drugu posudu, bez dodavanja bijelih grudvica na dnu - zadržite samo kristalnu tečnost istopljenog putera).

U tavu za sos dodajte crveni luk, sirće, vino i biber. Reducirajte tečnost dok skoro potpuno ne izlapi. Dodajte 10 cl vode i reducirajte ponovo. Ostavite da se ohladi. Dodajte žumanjke i jednu kašiku hladne vode.

Na veoma slaboj temperaturi, zagrijte smjesu neprestano mješajući sve dok smjesa ne postane gušća, lagana i pjenasta. Isključite izvor toplote.

Dodajite puter postepeno mješajući neprestano (kao prilikom pripreme majoneze). Dodajte sol i nasjeckano začinsko bilje.

Završni potez. Ispecite odreske na veoma malo zagrijanog ulja. Okrenite ih na drugu stranu. Kada postanu pečeni po vašem ukusu (slabo, srednje i veoma pečeni) dodajte kriškicu putera i pecite jos 1 minutu okrečući odreske kako biste ih u potpunosti prekrili puterom.

Servirajte odreske uz palačinke od krompira i pripremljeni sos.