ZDRAVA Uživajte u autentičnom ukusu domaćeg pomfrita sa samo 3%! Sa fritezom Actifry, nikad se više nećete osjećati krivim jer uživate u dobroj hrani.
RAZNOVRSAN Od predjela do deserta, Actifry vam daje mnoštvo mogućnosti, ne samo pripreme pomfrita. Sa MyActifry mobilnom aplikacijom, otkrijte stotine ukusnih Actifry recepata za cijelu porodicu.
PRAKTIČAN Bez potrebe za prethodnim zagrijavanjem, bez potrebe za miješanjem: zahvaljujući njegovoj lopatici za automatsko miješanje, Actifry garantira homogeno prženje bez potrebe za intervencijom.
Izaberite Actifry i priključite se populaciji korisnika koju čini preko 9 miliona porodica širom svijeta!
Aplikacija više nije kompatibilna s Android 4.4.4 ili starijim verzijama zbog pojačanih mjera zaštite podataka.
Ako je moguće, preporučujemo vam da ažurirate svoj uređaj na noviju Android verziju ili da upotrijebite drugi kompatibilan uređaj.
Ažuriranja ne samo da će vam omogućiti da uz nove funkcije i kompatibilnost s najnovijom tehnologijom uživate u poboljšanom iskustvu već će vas i zaštititi od mogućih sigurnosnih propusta koji su popravljeni u najnovijim verzijama.
Uz ActiFry i dozirnu kašiku za željeno ulje, dobit ćete lagani i hrskavi pomfrit. U zavisnosti od toga šta volite, možete dodati još jednu kašiku ulja za još profinjeniji okus!
Isječeni pomfrit operite dva puta u posudi vode prije prženja kako biste uklonili ostatke škroba. Nakon toga, važno je temeljno ih osušiti čistom, upijajućom kuhinjskom krpom i konačno, istapkati kuhinjskim ubrusom. Ako pržite zamrznuti pomfrit, nema potrebe da dodajete ulje, jer zamrznuti pomfrit već sadrži ulje i ovo bi ga moglo učiniti gnjecavim. Ako koristite funkciju 2 u 1 (posuda za pomfrit i posuda za pečenje mesa) nakon što je hrana ispržena u posudi za pečenje mesa, pržite pomfrit još 2-5 minuta nakon što ste uklonili posudu za pečenje mesa da bi bio hrskaviji.
Posuda je prepunjena. Pridržavajte se količina navedenih u tabeli za kuhanje u uputstvu za upotrebu. Za Actifry: 1 kg svježeg pomfrita / 750 g smrznutog pomfrita. Za seriju Actifry: 1,5 kg svježeg pomfrita / 1,2 kg smrznutog pomfrita.
Postoji mnogo mogućih razloga: • Možda niste koristili dobru vrstu krompira. • Krompiri nisu bili dovoljno oprani i osušeni prije kuhanja te i dalje sadržavaju previše škroba. • Pomfrit je suviše debelo isjeckan. Narežite pomfrit na tanje ploške. • Niste koristili dovoljno ulja. Povećajte količinu ulja. • Filter je možda začepljen. Očistite ga.
Za to može postojati nekoliko razloga: • Niste koristili lopaticu. Koristite je za sve pripreme jela. • Pomfrit ili hrana nisu ravnomjerno izrezani. Pomfrit i druge namirnice moraju se isjeći na komade jednake veličine za savršeno kuhanje. • Lopatica se ne može okretati: provjerite je li lopatica pravilno pozicionirana.
Debljina pomfrita utiče na to koliko će oni biti hrskavi ili mekani. Tanji će komadi biti hrskaviji dok će deblji komadi iznutra biti mekši. Zavisno od vaših preferencija možete varirati vrijeme pripreme i rezati krompir na tri debljine: tanko: 8 x 8 mm / standardno: 10 x 10 mm / debelo: 13 x 13 mm.
Za najbolje rezultate operite krompire dok su još cijeli, a zatim i nakon što ih narežete u dovoljno vode dok ona ne bude bistra. To će vam omogućiti da uklonite što više škroba kako biste spriječili da se krompirići lijepe jedni za druge. Dobro ih osušite suvim upijajućim kuhinjskim ručnikom. Krompirići bi trebali biti potpuno suvi prije kuhanja.
Nije opasno otvoriti poklopac tokom kuhanja, ali to nije preporučeno, čak i kada se sastojci nakupljaju na bočnim stijenkama posude. Time će se smanjiti temperatura unutar uređaja i moguće je da će se kod „pametnih” recepata poremetiti postavke kuhanja za koje je testirano da garantuju savršene rezultate.
Nemojte prekoračivati maksimalne količine i radna vremena navedena u tablici recepata, inače nećete dobiti očekivani rezultat i može doći do oštećenja aparata.
Za različite užitke koristite različita ulja! Standardna ulja: maslinovo, ulje uljane repice*, ulje od sjemenki grožđa, kukuruzno ulje, ulje od kikirikija, suncokretovo i sojino ulje* Aromatizirana ulja: aromatično bilje, čili, bijeli luk, limun... Posebna ulja: ulje lješnjaka*, ulje od sezama*, šafranovo ulje*, bademovo ulje*, ulje od avokada*, arganovo ulje*... Preporučamo da ne koristite orahovo ulje, jer nakon kuhanja ostavlja užegli ukus. (* ulje za kuhanje zavisno od proizvođača).
• Prije čišćenja ostavite ga da se potpuno ohladi. • Otvorite poklopac i podignite poklopac da biste ga skinuli. • Izvadite lopaticu, posudu za kuhanje i filter koji se može skinuti. • Svi dijelovi koji se mogu ukloniti prikladni su za pranje u mašini za pranje suđa i mogu se čistiti mekom spužvom i tekućinom za pranje. • Da biste produžili vijek trajanja posude ili tacne, preporučujemo ručno pranje; za upotrebu u mašini za pranje suđa poželjnije je koristiti blage deterdžente, poput tekućine ili gela. • Pažljivo osušite sve dijelove prije nego što sve vratite na mjesto.
Ako ima previše hrane, ona može zagorjeti na površini. Smanjite količinu hrane. Neka hrana nije pogodna za pripremu u posudi za pečenje, poput pohovane ribe ili hrane prekrivene prezlama, jer će se osušiti i zagorjeti tokom pripreme na vrućem zraku.
Provjerite je li lopatica pravilno pozicionirana. Imajte na umu da ovaj aparat nije prikladan za pripremu tečnih jela (supa...). Ako se problem ponovo javi, odnesite aparat u ovlašteni servisni centar.
U pitanju je anomalija u radu aparata. Isključite ga iz struje i zatim ponovo uključite nakon 10 sekundi. Pritisnite tipku ON/OFF. Ako LCD displej uvijek prikazuje istu poruku, odnesite aparat u ovlašteni servisni centar da biste ga provjerili.
Za to može postojati nekoliko razloga: • Aparat nije ispravno priključen. • Niste pritisnuli tipku za uključivanje ili ga niste ispravno pritisnuli. Pokušajte ga ponovo jače pritisnuti. • Pritisnuli ste tipku za uključivanje ali aparat i dalje ne radi. Provjerite da li je poklopac čvrsto zatvoren. • Motori rade, ali aparat se ne zagrijava. Odnesite aparat u ovlašteni servisni centar na provjeru. • Lopatica se ne okreće. Provjerite da li je sječivo na svom mjestu, a ako nije odnesite aparat u ovlašteni servisni centar na provjeru.
Vjerovatno ste solili hranu tokom kuhanja. Ne solite hranu prije završetka kuhanja da ne biste ogrebali posudu aparata ActiFry. Za modele koji koriste pladanj i zaštitu njegove funkcije, nemojte koristiti metalne posude.
Možda nije zaključana. Pokušajte je ponovo pažljivo prikopčati: Podignite ručicu za zaključavanje prema gore, postavite lopaticu u sredinu pladnja, a zatim gurnite ručicu prema dolje.
Za to može postojati nekoliko razloga: • Tokom prve upotrebe može doći do pojave mirisa koji nije štetan. To je privremena pojava koja ne utiče na korištenje aparata. • Uklonite sve naljepnice i ambalažni materijal. Nikada ne stavljajte aparat u kontakt s vodom. • Za kvalitetan početak rada aparata, savjetujemo vam da kuhate s pola litre vode najmanje 20 minuta. Već od drugog kuhanja, vaš ActiFry će vam pružiti potpuno zadovoljstvo. • Nikada ne ostavljajte dozirnu kašiku u aparat tokom rada. • Nikada ne kuhajte bez lopatice. Ne zaboravite ukloniti zaštitu koje se nalazi ispod poklopca kod nekih modela.
Nakon što ste izvršili postupke za pokretanje aparata navedene u uputstvu za upotrebu, provjerite da li utičnica radi tako što ćete povezati neki drugi aparat. Ako još uvijek ne radi, nemojte rastavljati ili popravljati aparat samostalno i odnesite ga u ovlašteni servis.
Zbog rotiranja lopatice ne preporučujemo prženje ribe u Actifry, jer se lako može raspasti tokom pripreme. Da biste ovo izbjegli, preporučujemo da koristite gornju posudu za prženje ribe (samo u modelu 2 u 1).
Uvijek zatvorite poklopac čvrsto, ali nježno. Prilikom zatvaranja, nemojte zalupiti poklopac, već pritiskom na udubljenje za prst nježno zatvorite poklopac. Ako poklopac perete u mašini za suđe, uvijek ga postavite pri vrhu (gdje su hladnije temperature) i perite na nižoj temperaturi — pogledajte uputstvo za upotrebu mašine za suđe.
Da, to je izvorno višenamjenski aparat, koji se može koristiti za pripremu širokog raspona namirnica. Aparat se može upotrebljavati za brojne recepte, od predjela do dezerata. Možete pripremati i hrskavi pomfrit, meku piletinu ili čak voćni kolač...