Dezert od krušaka sa sosom od karamele

Dezert od krušaka sa sosom od karamele

Desert

  • 4

    Broj osoba

  • Pristupačno

    Cijena

  • Teško

    Težina pripreme

  • Vrijeme pripreme

  • Vrijeme pripreme

Sastojci

  • 4 kruške
  • Sok od 1/2 limuna
  • 4 jaja
  • 200 g granuliranog šećera
  • 500 ml mlijeka.
  • 150 g šećera
  • 500 ml punomasnog vrhnja
  • 4 posude ramekin.

Priprema

Ogulite kruške, narežite ih popola izvadite sredinu.

Ulijte sok od limuna u otvorenu tavu i dodajte kruške. Kuhajte 3 minute.

Izvadite kruške.

U zdjeli izmiješajte jaja i šećer.

Zagrijte mlijeko u lončiću dok ne bude toplo.

Izmiješajte jaja i šećer. Narežite kruške na male kockice, ali nekoliko komadića ostavite za dekoraciju.

Stavite ih u 4 posude ili kalupa ramekin.

Izlijte smjesu sa jajima u posude ramekin.

Ulijte 1500 ml vode u ekspres lonac. Stavite tronožac na dno. Stavite ramekine u košaru, a nju stavite u ekspres lonac na tronožac.

Koristite 1. nivo pritiska. Zatvorite poklopac i primijenite puni pritisak.

Kuhajte 10 minuta.

Podignite lonac sa štednjaka i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi bez mijenjanja regulatora pritiska.

Kada indikator pritiska padne, otvorite poklopac. U međuvremenu pripremite sos od karamele.

U lončiću bez miješanja istopite šećer dok se ne formira karamela.

Dignite sa štednjaka i vrlo polako dodajite crème fraîche, miješajući cijelo vrijeme.

Vratite na štednjak i pustite da proključa.

Ostavite da se ohladi.

Izvadite dezerte iz kalupa i stavite na tanjir.

Oko njih prelijte sos od karamele.

Dekorirajte sa još nekoliko komadića kruške.

Tefal proizvodi koji su neophodni za pripremu recepta