Mogućnost pripreme raznovrsnih jela brzo i jednostavno
ClipsoMinut'® Easy, ekspres lonac od nehrđajućeg čelika koji kuha do 2 puta brže.* Sa dovoljno velikim kapacitetom za cijelu porodicu i lagani, praktični dizajn, savršen je za brze, ukusne obroke.
Aplikacija više nije kompatibilna s Android 4.4.4 ili starijim verzijama zbog pojačanih mjera zaštite podataka.
Ako je moguće, preporučujemo vam da ažurirate svoj uređaj na noviju Android verziju ili da upotrijebite drugi kompatibilan uređaj.
Ažuriranja ne samo da će vam omogućiti da uz nove funkcije i kompatibilnost s najnovijom tehnologijom uživate u poboljšanom iskustvu već će vas i zaštititi od mogućih sigurnosnih propusta koji su popravljeni u najnovijim verzijama.
Ekspres lonac se može otvoriti kad se ohladi i kad se smanji unutarnji pritisak (kad se klin indikatora zaključavanja ili indikator pritiska (ovisno o modelima) u potpunosti spuste).
Možete upotrijebiti ekspres lonac za kuhanje na pari To je, na primjer, metoda visokokvalitetnog kuhanja povrća: zadržava vitamine i hranjive tvari. - Upotrijebite tečnost, ali ne više od 750 ml (6 čaša). - Upotrijebite košaru za kuhanje na pari; postavite je na tronožac ili je okačite na zakovane dijelove na posudi (ovisno o modelu) i pazite da hrana ne bude uronjena u vodu.
Provjerite: • vrijeme kuhanja, • da li je izvor toplote podešen na dovoljnu jačinu nakon što je postignut radni pritisak, • da li je ventil za regulaciju pritiska dobro postavljen, • količinu tečnosti.
Vrijeme kuhanja u ekspres loncu može biti do 3 puta kraće od kuhanja u običnom loncu. Počnite sa receptima iz knjižice sa receptima/uputstvima koji dolaze sa ekspres loncem. Jednom kada svladate principe rada, to možete primijeniti na druge recepte. Pazite da stavite barem 250 ml (2 čaše) tečnosti.
Postoje 2 načina: sporo oslobađanje - postepeno okrenite dugme za odabir programa na položaj pare. To se koristi za dinstanje, kuhanje povrća, mesa i riblja jela. Brzo oslobađanje - postavite ekspres lonac pod mlaz hladne vode tako da usmjerite mlaz vode na metalni dio poklopca. To se koristi za jela koja sadrže tečnosti kao što su supe, riža, tjestenina, mliječni pudinzi, kreme od jaja, mješavine biskvita i pudinga, recepti koji sadrže rižu ili tjesteninu i recepti sa visokim sadržajem tečnosti, kako biste izbjegli prolijevanje tečnosti iz ventila za paru zajedno sa parom kad otpuštate ventil za regulaciju pritiska.
Kad je inidikator pritiska dolje, sav pritisak je oslobođen.
Tokom prvih 5 minuta rada izostanak pritiska je normalan, dok se ekspres lonac zagrijava. Ako lonac ne dostigne pritisak nakon prvih 5 do 10 minuta, provjerite: • da li je vatra ili izvor toplote na maksimumu. • da li je poklopac pravilno zatvoren. • da li je zaptivka pravilno postavljena, te da nije prljava ili iskrivljena. • da li imate dovoljno vode u loncu: minimalno 250 ml (2 čaše). • da li je prekidač pritiska je ispravno podešen (u zavisnosti od modela). • da indikator zaključavanja ili indikator pritiska nije blokiran (u zavisnosti od modela).
U svakom slučaju, pogledajte korisnički priručnik vašeg ekspres lonca.
Upotrijebite odgovarajuće izvore topline. Pogledajte uputstva za upotrebu kako biste saznali koji su izvori topline odgovarajući. Modeli koji imaju ekskluzivnu difuzionu bazu rade izuzetno dobro na svim vrstama površina za kuhanje, uključujući i indukcijske ploče. Upotrijebite ringlu s promjerom koji je jednak ili manji od promjera baze ekspres lonca.
• Ekspres lonac je previše napunjen. • Podešena je previsoka toplota. • Regulator pritiska, klin indikatora zaključavanja ili sigurnosna naprava su blokirani zbog neodgovarajućeg održavanja i sprečavaju normalan rad aparata.
Prije otvaranja lonca, uvjerite se da je ispuštena para i da se klin indikatora zaključavanja nalazi dolje. Ako ste sigurni da je sva para izašla, protresite proizvod i provjerite da li se klin indikatora zaključavanja ili indikator pritiska (ovisno o modelima) pomjera dolje. Ako se ne pomjera dolje, postavite ekspres lonac pod hladnu vodu i ponovno ga pokušajte otvoriti.
Možete upotrijebiti lonac kao veliku posudu za umake ili lonac za dinstanje. Za tu posebno namjenu, možete kupiti stakleni poklopac za ekspres lonac koji imate.
U ekspres loncu možete kuhati praktički sve: možete pripremati supe, kuhati meso, ribu i povrće te također izraditi ukusne deserte. Za potpune recepte pročitajte knjižicu sa receptima za vaš ekspres lonac ili internet stranicu.
• Isključite izvor toplote. • Ostavite ekspres lonac da se ohladi. • Nakon otvaranja ekspres lonca, uvjerite se da je sva para izašla i da je indikator zaključavanja na ispravnom mjestu (ovisno o modelu). • Provjerite i očistite sve radne dijelove i stanje gume. Ako se problem i dalje javlja, odnesite ekspres lonac (sve njegove dijelove) u preporučeni servisni centar.
Kuhanje počinje kad ventil za regulaciju pritiska omogući ispuštanje pare, stvarajući pištav zvuk. U tom trenutku smanjite toplotu i izračunajte vrijeme navedeno u receptu. Sa ekspres loncem Nutricook, drugi zvučni signal upozorava da smanjite toplotu za završno kuhanje sa blagom parom.
Za kuhanje izravno u posudi uvijek dodajte minimalnu količinu tečnosti ili barem količinu koja odgovara dvjema čašama (25 cl ili 8,8 UK fl oz). Za kuhanje na pari na dno posude ulijte 75 cl (26 UK fl oz) vode. Maksimalni nivo napunjenosti: nemojte puniti ekspres lonac iznad 2/3 visine posude. Upozorenje: ako ekspres lonac zagrijavate dok u njemu nema tečnosti, odnesite ga u ovlašteni servisni centar na provjeru.
Za kuhanje velikih komada mesa i hrane s površinskom kožom (cijele kobasice, jezik, perad...), preporučujemo vam da ih prije kuhanja probušite nožem ili viljuškom. Oni tokom kuhanja mogu sadržavati kipuću tekućinu i dovoditi do pojave prskanja.
Nakon 10 godina korištenja, obavezno odnesite ekspres lonac na servisiranje u ovlašteni servis.
OPERITE POSUDU: • Nakon svake upotrebe, operite posudu, košaru i dihtung vodom i tečnošću za pranje. Ne koristite sredstva za dezinfekciju i proizvode na bazi hlora.
OPERITE POKLOPAC (*ovisno o modelu ekspres lonca): • Posebno operite poklopac i ventil spužvom i tekućinom za pranje. • Osušite ih i ponovo postavite ventil na poklopac. • Oprez! Ako posjedujete tajmer, nikada ga nemojte prati.
OPERITE POKLOPAC I MODUL (*ovisno o modleu ekspres lonca): • Nakon svake upotrebe, preporučljivo je skinuti kontrolni modul kako biste ga oprali. • Okrenite poklopac i pomoću novčića odvijte pričvrsnu maticu modula. • Operite modul i poklopac spužvom i tekućinom za pranje. • Oprez! nikada nemojte prati tajmer. • Ponovo pričvrstite modul na poklopcu, provjerite da li je prekidač za položaj usklađen s piktogramom koji prikazuje otvaranje ekspres lonca i jesu li krajevi pritisnuti uz poklopac. Okrenite sklop i zategnite maticu.
MAŠINA ZA PRANJE SUĐA: Kod nekih modela, samo je posuda pogodna za pranje u mašini za pranje suđa. Kod ostalih modela, samo su posuda i poklopac pogodni za pranje u mašini za pranje suđa. Kod modela ClipsoMinut' Duo, nijedan dio nije pogodan za pranje u mašini za suđe. Napomena: Ventil, tajmer i modul nikada nisu pogodni za pranje u mašini za pranje suđa.
PROVJERITE SIGURNOSNE APARATE: 1) Ako imate proizvod s modulom koji se skida: Kada čistite modul, provjerite da li su vaši sigurnosni uređaji začepljeni. • Izlaz za paru: pomoću svjetla provjerite da li je izlaz začepljen. Ako jeste, operite ga vodom. • Provjerite da li je radni ventil pomičan odabirom piktograma koji prikazuje povrće i pritiskom na njega. • Sigurnosni ventil: snažno pritisnite pamučni štapić na središnji dio cijevi koja mora biti pokretna. • Ventil: Nakon svakog kuhanja, operite ventil i prostor gdje se fiksira spužvom i tekućinom za pranje. Pažljivo je vratite na njegovo mjesto.
2) Za ostale proizvode: • Radni ventil: uklonite ventil, operite ga vodom iz slavine. • Izlaz za paru: pomoću svjetla provjerite da li je cijev začepljena. Ako jeste, operite ga vodom. • Sigurnosni ventil: Lagano pritisnite ventil koji se mora lako pomjerati • Ventil: nakon svakog kuhanja, operite ventil spužvom i tekućinom za pranje. Pažljivo ga vratite na njegovo mjesto. Ako imate standardni ekspres lonac, pažljivo očistite vidljivi dio dihtunga i ivicu posude.
Za modele od aluminijuma, ponovite postupak naveden u rubrici "prva upotreba" sa sodom bikarbonom (vidi uputstva). Za modele od nerhđajućeg čelika očistite lonac sa grubom spužvom i specijalnim sredstvom za čišćenje nehrđajućeg čelika. Nikada ne upotrebljavajte sredstvo za izbjeljivanje.
Guma se mora zamijeniti svake godine. Ako vaš ekspres lonac ne proizvodi pritisak ili ako para izlazi oko poklopca, uvjerite se da je guma ispravno postavljena.
Zamjena gume kod modela sa kopčama (Cocotte Minute, Authentique ili Actua): Uklonite staru gumu, kućište mora biti čisto. Postavite novu gumu tako da je pritisnete prstima u predviđeni utor. Nemojte koristiti nikakav predmet kako bi se spriječilo oštećenje gume.
Zamjena brtve kod drugih modela: Uklonite staru gumu i zamijenite je novom.
Da, preporučujemo čišćenje dihtunga poklopca spužvom i sredstvom za pranje nakon svakog kuhanja, kao i njegovog kućišta kod modela s odvojivim dihtungom. Kad odvojive dihtunge stavljate natrag na mjesto, provjerite da je natpis "strana uz poklopac" okrenut prema poklopcu.
Nikad ne stavljajte tajmer u vodu za pranje posuđa ili pod vodu iz slavine jer nije vodootporan. Nikad nemojte upotrebljavati otapala. Upotrebljavajte samo čistu suhu krpu.
Provjerite da ventili nisu blokirani prije svake upotrebe. Da biste izvršili provjeru, pogledajte ilustracije koje odgovaraju vašem modelu ekspres lonca.
• Uskladite poziciju prekidača za položaj s piktogramom koji prikazuje otvaranje ekspres lonca. • Provjerite je li ventil na svom mjestu. • Ako otvorite/zatvorite ekspres lonac tokom kuhanja, lagano pritisnite središnji dio poklopca kako biste ga zatvorili. • Ako imate ClipsoMinut® model ekspres lonca, skinite ventil s poklopca i operite ga vodom. Vratite ga na poklopac bez prethodnog brisanja.
To su Torx vijci. Imaju urez i mogu se koristiti s ravnim odvijačem, pa kada ručka olabavi ili ju je potrebno zamijeniti, možete koristiti ravni odvijač da biste ih stegnuli. Odvijači Torx dostupni su za kupnju u većini željezarija i trgovina za kućnu radinost.
Provjerite da na karbidu ručke nema izbočina, pukotina ili oštećenja. Ako nema oštećenja zategnite vijke ravnim odvijačem. Ako postoji oštećenje, morat ćete zamijeniti ručku.
Kada se namirnice poput riže koje sadrže i proteine i ugljikohidrate kuhaju na visokim temperaturama, aminokiseline i šećer se razdvajaju i riža postane siva. To neće uticati na ukus i sigurno je za jelo.
Mrlje i tragovi su minerali koji se uhvate na površinu lonca, a koji se normalno nalaze u vodi, poput kalcijuma, silicija, magnezija i željeza. To vas ne treba zabrinjavati.
Provjerite sljedeće elemente: • Jeste li smanjili temperaturu kada je ventil za kontrolu pare počeo neprekidno otpuštati paru i proizvoditi konstantni zvuk zviždanja? • Jeste li ispustili paru nakon naznačenog vremena kuhanja? Ako pustite da ekspres lonac sam ispusti paru bez dekompresije, hrana će se nastaviti kuhati jer će aparat biti pod pritiskom. Kad vrijeme kuhanja završi, trebali biste isključiti toplinu i ispustiti paru. Vrijeme kuhanja ovisi o količini, veličini namirnica i vašem ličnom ukusu.
Ovo je normalna pojava tokom prvih nekoliko minuta.
Provjerite sljedeće : • Da li je izvor toplote dovoljno jak, u protivnom ga pojačajte. • Da li u spremniku ima dovoljno tečnosti. • Da li je radni ventil podešen na 1/2 piktograma ili na piktogramu za sastojke. • Da li je ekspres lonac pravilno zatvoren. • Da li ima oštećenja na dihtungu ili na rubu posude. • Da li je ventil pravilno postavljen na poklopac.
Ako ova pojava potraje: • Isključite izvor toplote. • Pomaknite prekidač za položaj prema piktogramu na kojem se vidi kako izlazi para.
• Pričekajte da se indikator prisutnosti pritiska spusti. • Otvorite ekspres lonac. • Očistite radni ventil i odvodnu cijev za paru.
Postepeno se prebacite s pozicije za kuhanje pod pritiskom na poziciju otpuštanja. Ako se problem nastavi (često slučaj s nekim vrstama hrane: leća...) vratite se na poziciju za kuhanje i napravite brzo otpuštanje pod hladnom vodom.
• Napunite ekspres lonac: minimalno 250 ml tečnosti, maksimalno 2/3 njegove visine ili čak manje (ovisno o tipu hrane i receptu). • Zatvorite ekspres lonac: svi naši ekspres lonci izrađeni su tako da se pritisak ne može stvarati ako nisu dobro zatvoreni. • Kuhanje: ekspres lonac mora se postaviti na izvor toplote podešen na maksimalno zagrijavanje. Nakon toga, u roku od nekoliko minuta, on postiže temperaturu iznad 100 C (110 C do 120 C ovisno o tipu ili položaju regulacijskog ventila ekspres lonca). Ventil za regulaciju pritiska omogućava izlaz pare: toplota se tada treba smanjiti i izračunati vrijeme kuhanja. Ovaj postupak omogućava uštedu energije od 70% u usporedbi sa uobičajenim kuhanjem u vodi. • Završetak kuhanja, dekompresija: kad istekne vrijeme kuhanja, izvor toplote se mora isključiti i sva para se mora osloboditi iz lonca tako da se ventil za regulaciju pritiska postavi u položaj za otpuštanje pare. Ekspres lonac se sada može otvoriti. Možete ubrzati ispuštanje pare iz ekspres lonca tako da ga stavite pod mlaz hladne vode.
Ako para izlazi oko poklopca, provjerite sljedeće: • da li je poklopac dobro zatvoren; da li brtva dobro prijanja unutar poklopca; • da li je brtva zaprljana? Ako jest, očistite je. • da li je guma u dobrom stanju - ne zaboravite je promijeniti svake godine; • Da li je brtva još uvijek odgovarajuća? • Da li je prijanjanje dobro na modelima Authentique? • Da li je poklopac oštećen ili udubljen? • Da li su poklopac, sigurnosni ventil i regulator pritiska čisti? • Provjerite da li je obod ekspres lonca oštećen.
Ekspres lonac ima nekoliko sistema koji garantuju savršenu bezbjednost tokom rada. • Siguran sistem zatvaranja (ovisno o modelu): ekspres lonac je opremljen sigurnosnim sistemom koji sprečava stvaranje pritiska ako poklopac nije zatvoren ili nije dobro zatvoren. Ako poklopac nije ispravno postavljen, sigurnosni sistem će spriječiti klin indikatora zaključavanja da se podigne i kao posljedica toga da se stvara pritisak. • Siguran sistem otvaranja (ovisno o modelu): ako je ekspres lonac pod pritiskom, klin indikatora zaključavanja je podignut i sprečava otvaranje lonca. Da biste omogućili da klin padne, potrebno je da oslobodite pritisak i tek tada možete otvoriti ekspres lonac. Provjerite položaj klina indikatora zaključavanja ili indikatora pritiska (ovisno o modelima). Mora biti u donjem položaju da bi se lonac mogao otvoriti. • Bezbjednost uz suvišan pritisak: ako se tokom kuhanja izlaz pare blokira, aktiviraju se sigurnosni sistemi zbog suvišnog pritiska: 1) Prva faza: sigurnosni ventil oslobađa pritisak. 2) Druga faza: guma omogućava da se oslobodi pritisak između poklopca i lonca. 3) Treća faza (ovisno o modelima): klin indikatora zaključavanja se podiže iznad ručke i omogućava da se pritisak ispusti vertikalno. Da biste otvorili ekspres lonac, nakon završenog hlađenja, klin indikatora zaključavanja mora se vratiti na mjesto.
Kuhanje počinje kad ventil za regulaciju pritiska omogući ispuštanje pare, stvarajući pištav zvuk. Tada smanjite jačinu izvora toplote i izračunajte vrijeme pripreme koje je navedeno u receptu.
• Uvjerite se da imate minimalno 250 ml tečnosti u loncu. • Uvjerite se da je dihtung postavljen ispravno. Neki modeli imaju priključak unutar poklopca koji se spaja sa malim otvorom na dihtungu. Ako priključak i otvor nisu dobro usklađeni, to će utjecati na pritisak. • Dihtung je možda nečist ili je istrošena i mora se zamijeniti. Dihtung treba mijenjati svake godine. • Provjerite da li je ventil regulatora čist i da nije blokiran ostacima hrane. • Provjerite da li je obod lonca u dobrom stanju i da lonac nije iskrivljen. • Ventil za regulaciju nije postavljen ispravno ili regulator nije na položaju 1 ili 2 (ovisno o modelu). Za postupak koji se koristi za određeni model pogledajte priručnik sa uputstvima. • Toplota je na preniskom stepenu. Uvijek koristite jaki stepen toplote da bi ekspres lonac bio pod pritiskom. Kad je to postignuto i kad imate snažan protok pare, smanjite izvor toplote da biste uspostavili ravnomjeran protok i započnite mjeriti vrijeme od te tačke. Kod svih recepata potreno je smanjiti izvor toplote kad je pritisak ostvaren. • Indikator zaključavanja se zaglavio. To je indikator zaključavanja ili indikator pritiska ( ovisno o modelu) koji se podiže kad pritisak nastane u ekspres loncu, a pada kad nema pritiska. Ako se ne podigne, možda se mora očistiti. Pogledajte uputstvo za čišćenje za određeni model. • Provjerite da li ste ispravno postavili poklopac.
To se koristi u transportu kako bi se spriječilo da se poklopac i dihtung zalijepe jedan za drugi. Prah je bezopasan, no ako ste zabrinuti možete ga isprati prije upotrebe.
Ekspres lonac napravljen je da bi trajao i prilagodio se okolnostima u porodici koje se mijenjaju. U nastavku preporučujemo kapacitete u litrama: • za 1 do 4 osobe: 3 do 4,5 l • za 4 do 6 osoba: 6 l • za 6 do 8 osoba: 7,5 do 8 l • za 7 do 10 osoba: 10 l
Zato što je kuhanje pod pritiskom mnogo brže od standardnog kuhanja. Stoga je potrebno strogo se pridržavati vremena kuhanja kako bi se postigli dobri rezultati.
Ekspres lonac omogućuje ključanje (namirnice se potapaju u vodu s ili bez košare) ili kuhanje na pari (namirnice su postavljene u košaru iznad nivoa vode). Može se upotrebljavati i za kuhanje na laganoj vatri ili pirjanje prije kuhanja pod pritiskom ili čak dinstanje s poklopcem, ali bez povećanja pritiska.
Ne, tajmer je dizajniran samo za jednu namjenu. On upravlja dvama stupnjevima kuhanja, kuhanjem pod pritiskom i laganim kuhanjem. Zato se mora nalaziti na svojoj predviđenoj lokaciji na poklopcu.
Postavite tajmer na oslonac tako što ćete ga povezati direktno na tipku. Zatim spustite njegov prsten prema ventilu tako što ćete ga čvrsto pritisnuti. Tajmer će se zatim spojiti na držač.
delivery.information.popup.title
delivery.information.popup.text1
shipping.logistician.extlog
shipping.logistician.saplog
delivery.information.popup.text2
recommended Price
This price is the price recommended by Tefal to distributors