Kremasta piletina

Kremasta piletina

Glavno jelo

  • 6

    Broj osoba

  • Pristupačno

    Cijena

  • Jednostavno

    Težina pripreme

  • Vrijeme pripreme

  • Vrijeme pripreme

Sastojci

  • 1,5 kg piletine ili 6 komada piletine
  • 50 g maslaca
  • 1 supena kašika (15 ml) ulja
  • 300 ml vode
  • 2 jaja
  • 300 ml vrhnja sa oko 35% masnoće.

Priprema

Narežite piletinu na 6 dijelova.

Otopite maslac i ulje u otvorenoj tavi.

Lagano popržite piletinu, ali nemojte da porumeni.

Dodajte vodu, so i biber.

Koristite 2. nivo pritiska.

Zatvorite poklopac i primijenite pritisak.

Kuhajte 15 minuta.

Okrenite regulator pritiska na položaj za ispuštanje pare ili stavite ekspres lonac pod mlaz vode.

Izvadite piletinu iz tave, ocijedite i stavite u zagrijanu posudu.

Upotrijebite tečnost od kuhanja kao temeljac.

Istucite jaja i umiješajte vrhnje.

Izlijte smjesu u lonac.

Na niskoj temperaturi miješajte sos dok ne postane jednoličan, pa ga odmah skinite sa štednjaka.

Pazite da sos ne proključa.

Prelijte piletinu sosom.

Tefal proizvodi koji su neophodni za pripremu recepta