Broj osoba
Cijena
Težina pripreme
Vrijeme pripreme
Vrijeme pripreme
Pomiješajte brašno i sol u velikoj zdjeli. U sredini napravite rupu i u nju stavite jaje i polovinu mlijeka.
Umutite mutilicom ili kutlačom. Postepeno ulivajte ostatak mlijeka i istopljeni maslac dok mutite do konzistencije glatkog i tečnog vrhnja.
Kada dodate svu tečost, snažno umutite ili miješajte dok ne nestanu sve grudice. Za miješanje smjese možete koristiti i električni mikser ili multipraktik. Ulijte smjesu u bokal, što olakšava ulijevanje smjese u tavu. Prije pečenja prve palačinke dodajte ½ kafene kašike jestivog ulja u tavu ili komadić putera.
Nema potrebe dodavati ulje u tavu do četvrte ili pete palačinke. Stavite Tefalovu tavu za palačinke iz serije Thermo Spot na srednje visoku temperaturu. Tefalova serija Thermo Spot zna kada je tava zagrijana jer je posebni krug u sredini osjetljiv na toplinu mijenja boju kada je spreman za upotrebu.
Za svaku palačinku dodajte dovoljno smjese da je možete u tankom sloju razliti preko dna tave, okrećući je u smjeru kazaljke na satu, a u isto vrijeme je lagano naginjući. Kada se na vrhu počnu pojavljivati mjehurići i kada se palačinka počne odvajati, dignite je sa štednjaka i protresite tavu da se odvoji.
Neka se peče dok ne porumeni sa jedne strane. Da biste okrenuli palačinu u zraku, trik je u tome da brzo protresete palačinku i odvojite je od dna, pa je brzim pokretom bacite prema gore, uz pomoć zgloba. Tako bi se palačinka trebala vratiti u tavu, a da nepečena strana padne dolje.
Ako se ne osjećate dovoljno samopouzdano za bacanje palačinaka, ispod palačinke podvucite tanki nož sa neprijanjanjućim slojem i okrenite je.
Ispecite okrenutu stranu dok ne porumeni pa je prebacite iz tave na tanjir. Servirajte sa tradicionalnim limunovim sokom i sitnim šećerom. Ostali sosovi mogu biti sos od jagoda, narezane banane i sos od čokolade, punjenje za sendvič od tune, jagode i šlag.