TEFAL MINICOMPACT STEAM COOKER VC1398Zdravo kuhanje, veliki kapacitet a zauzima malo prostora
Tefal Minicompact aparat za kuhanje na pari priprema ukusne i hranljive obroke bez muke, nudeći vam zdravo kuhanje u ultra kompaktnom formatu dizajniranom za potpunu praktičnost. Patentirani sklopivi sistem odlaganja oslobađa vam prostor u kuhinjskim ormarićima i na radnim pločama, štedeći i vrijeme uz istovremeno kuhanje na pari sa dvije posude koje omogućavaju kuhanje na pari na više slojeva kako biste kuhali različite sastojke istovremeno – sa posudama bez BPA za zdrave i ukusne rezultate svakoga dana.
Dizajniran za maksimalnu praktičnost i kuhanje na pari bez problema, Tefal Minicompact aparat za kuhanje na pari priprema zdrave i ukusne obroke za cijelu porodicu. Sistem kuhanja na pari u više slojeva sa dvije posude, dizajniran je za pripremu obroka u isto vrijeme, sa genijalnim patentiranim sklopivim dizajnom za veoma kompaktno i jednostavno odlaganje i posude bez BPA za zdrave rezultate kuhanja. Otkrijte sve zdrave prednosti kuhanja na pari: kuhanje sa malo masnoće koje zadržava sve hranljive vrijednosti, okus, teksturu i boju. Pametne karakteristike: tajmer od 60 minuta sa automatskim isključivanjem nudi jednostavnu i bezbrižnu pripremu, dok je pametan sistem dolijevanja idealan za svakodnevnu upotrebu – sa lako vidljim nivoom vode i mogućnošću dolijevanja vode, čak i tokom kuhanja.
Osnove
Ultra kompaktan dizajn
Patentirani sistem koji štedi prostor, sa sklopivim posudama za ultra kompaktno odlaganje i ultimativnu praktičnost.
Zdravo kuhanje
Uživajte u svim prednostima kuhanja na pari bez dodavanja masnoće – pažljivo kuvanje koje zadržava sve vitamine, okuse i nutritivne vrijednosti vaših namirnica. Sve posude su bez BPA.
Jednostavna upotreba
Savladajte upotrebu aparata za kuhanje na pari u kratkom vremenu, sa pametnim karakteristikama poput tajmera od 60 minuta, svijetla tokom zagrijavanja, 6 mjesta u svakoj posudi za kuhanje jaja, lako vidljivim nivoom vode i bezgraničnoj upotrebi uz mogućnost dodavanja vode tokom procesa pripreme.
Veliki kapacitet
Višeslojni sistem sa dvije posude velikog kapaciteta koristi istovremeno dvije posude, štedi vreme istovremeno nudeći izdašne porcije za svaki dan.
Vremenom, prirodni sokovi od hrane, kao što su mrkva ili cvekla, mogu obojiti posudu. To je normalna pojava. Mrlje se mogu očistiti limunovim sokom odmah nakon kuhanja.
Namirnice su postavljene preblizu i imaju različito vrijeme kuhanja: probajte produžiti vrijeme kuhanja. Kuhate previše namirnica u isto vrijeme: namirnice većih dimenzija ili namirnice koje se duže kuhaju stavite u donju košaru. Nemojte stavljati previše namirnica u košaru za kuhanje na pari. Uklonite kamenac iz aparata. Usitnite namirnice.
Ukus namirnica je mnogo bolji kada su pripremljene na pari, zato bi trebalo umjereno dodavati začine. Ukoliko je potrebno, pospite malo na hranu ili dodajte začinsko bilje u vodu za stvaranje pare kako biste začinili hranu.
Da. Nikada ne smijete ostaviti mali električni aparat bez nadzora dok je u upotrebi. Međutim, ne morate čitavo vrijeme nadgledati aparat za kuhanje na pari. Podesite tajmer i zvučni signal će vas obavijestiti kada je jelo gotovo. Nema opasnosti da će vam hrana zagoriti ili da je morate promiješati. Oprez: Ne zaboravite staviti vodu u spremnik.
Ako se vremena kuhanja hrane u posudama razlikuju, započnite kuhanje koje zahtijeva najviše vremena u najnižoj posudi i onda dodajte gornju posudu/posude kako kuhanje odmiče da biste završili ciklus kuhanja.
Preporučujemo korištenje konzerviranih ili prethodno skuhanih mahunarki u aparatu za kuhanje na pari. Treba ih osušiti i isprati, a zatim postaviti u košaru za kuhanje na pari. Ne treba ih prethodno natapati ili kuhati.
Da, možete ga pripremati u aparatu za kuhanje na pari. Potrebno je isto vrijeme pripreme kao i prilikom pripremanja na pari/u tavi za umake. Provjeravajte nivo vode i dopunjavajte po potrebi.
Da. Ako košara za kuhanje na pari ima dno koje se može ukloniti, tada možete ukloniti dno sa košara 2 i 3 i postaviti cijelo malo pile na najnižu košaru i tako kuhati na pari.
Kod pripreme jela koja se dugo kuhaju, trebat ćete dopuniti spremnik vodom tokom kuhanja. Da biste dopunili spremnik vodom, koristite rukavice za pećnicu za podizanje poklopca i košare za kuhanje na pari. Pažljivo podignite i ispraznite vodu koja se sakupila u posudi za sakupljanje sokova, a zatim napunite spremnik za vodu koristeći hladnu netretiranu vodu iz slavine.
Vrijeme kuhanja je isto bez obzira koristite li jedan ili dva nivoa. Molimo pazite da hranu previše ne zbijete na prvi nivo kako biste osigurali da para može dosegnuti drugi nivo.
Ne dirajte zdjele i čaše tokom kuhanja i ne dodirujte uređaj dok proizvodi paru. Uvijek ga zaustavite prije toga. Ne pomjerajte uređaj dok se u njemu nalaze tečnosti ili hrana. Uvijek nosite zaštitne rukavice za rad sa posudama ili čašama nakon kuhanja.
Pokušajte sa dodavanjem svježeg začinskog bilja, limuna, bijelog luka, narandži ili čak crvenog ruka direktno na hranu. Za poboljšanje okusa piletine, mesa i ribe s marinadama, upotrijebite sos za roštilj ili mješavine začina.
Kod nekih je recepata potrebno upotrijebiti foliju za zaštitu, kako bi se spriječila kondenzacija i zaštitila osjetljiva jela. Upotrijebite specijalnu foliju za kuhanje ili foliju koja se može koristiti u mikrovalnoj pećnici. Izbjegavajte aluminijumsku foliju koja često produljuje vrijeme kuhanja.
Da, kamenac se mora uklanjati na 7 do 10 upotreba. Da biste to uradili, jednostavno sipajte u spremnik 1/3 sirćeta i 2/3 vode. Ostavite da djeluje tokom jedne noći. Isperite unutrašnjost spremnika za vodu toplom vodom više puta. Nikad ne koristite abrazivna sredstva za čišćenje.
U prosjeku, preporučujemo da aparat čistite na 7 do 10 upotreba kako bi se održao efikasan protok pare i produžio radni vijek aparata. Da biste to uradili, jednostavno sipajte u spremnik 1/3 sirćeta i 2/3 vode. Ostavite da djeluje tokom jedne noći. Isperite unutrašnjost spremnika za vodu toplom vodom više puta. Nikad ne koristite abrazivna sredstva za čišćenje.
[1. korak provjere] Jeste li vodu ulili na dobro mjesto? Ulijte vodu u spremnik za vodu sa sivim dijelom u sredini (grijač).
[2. korak provjere] Jeste li u spremnik ulili dovoljno vode? Ako u spremniku za vodu nema dovoljno vode, aparat neće moći postići paru. Čak i ako kuhanje traje kratko, trebali biste paziti da voda dođe najmanje do vrha grijača (sivi dio). Čak i ako ste ulili dovoljno vode, proći će određeni period vremena prije nego počne otpuštati paru.
[3. korak provjere] Je li grijač (sivi dio) prljav? Ako su minerali iz vode prekrili grijač, on možda neće pravilno prenositi toplotu te se možda neće stvarati para. Ako dođe do promjena poput promjene boje grijača (u smeđu, crnu ili bijelu) ili guljenja površine, potrebno je pobrinuti se o grijaču. Uklonite kamenac s njega.
Ispravno funkcioniše. Turbo prsten okružuje grijač kako bi se voda koja se nalazi unutra efikasno zagrijavala. Predviđen je da ne stoji u ravnini i da se voda iz okolnog prostora koristi za proizvodnju pare. Molimo pazite da je turbo prsten pravilno usmjeren te da urez gleda prema dolje.
Ako u spremniku nema dovoljno vode, uređaj neće više zagrijavati. Napunite ga ponovo do oznake za maksimalni nivo i uređaj će automatski ponovo započeti program kuhanja. Tokom dopunjavanja spremnika upotrijebite rukavice i pazite da ne dodirujete vruće površine ili hranu koja se kuha.
Posude su opremljene odvojivim rešetkama, osim posude za otkapavanje na kojoj se uvijek moraju nalaziti pripadajuće rešetke. Ako uklonite rešetke, povećat ćete zonu kuhanja za velike komade namirnica (cijelo pile, artičoke, jastog, karfiol, brokula itd.) Da biste rešetke stavili u odgovarajući položaj: • Držite rešetku na ispravnoj strani (kopča mora biti postavljena prema dolje) • Stavite rešetku u posudu. • Pritisnite zonu s kopčom kako biste zakačili posudu. Za uklanjanje rešetki, pritisnite na vrh rešetke.
Nakon što ste izvršili postupke za pokretanje aparata navedene u uputstvu za upotrebu, provjerite da li utičnica radi tako što ćete povezati neki drugi aparat. Ako još uvijek ne radi, nemojte rastavljati ili popravljati aparat samostalno i odnesite ga u ovlašteni servis.
Aparat za kuhanje na pari ne radi pod pritiskom, već koristi ambijentalni pritisak. Para u aparatu za kuhanje na pari ima temperaturu ključanja vode, tj. oko 100 °C.